skip to Main Content
Vsebine na spletni strani ne posodabljamo, zato so lahko informacije netočne. Za zadnje informacije glede pandemije in ukrepov spremljajte nijz.si

Vizir iz umetnih mas so na Zavodu 404 razvili z namenom dodatne zaščite obraza (oči, nosu in ust). Izdelan je iz prozornega materiala Lumex, ki je primeren in certificiran za uporabo v prehrambeni industriji, preprosta je tudi njegova dezinfekcija.

Prozorni material zakrije celoten obraz in struktura plastike preprečuje prehod virusa. Na ta način vizir zakrije celoten obraz pred neposrednim stikom.

Pred prvo uporabo je potrebno vizir primerno razkužiti.

Vizir ni certificirana zaščitna oprema, kljub temu da zakrije celoten obraz in ga ščiti pred kapljičnim prenosom (kapljice, pršenje …). Vizir ni kvalificiran kot medicinski pripomoček.

Njegova uporaba je smiselna in etična le v trenutnih razmerah, kjer je zaradi slabe preskrbe z zaščitnimi sredstvi uporaba takih in podobnih – v zelo kratkem času razvitih – rešitev nujna.

Zaščitni vizir ni medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema, zato ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo z boleznijo COVID-19 ali morebitnimi drugimi boleznimi. Zaščitni vizir ni certificirana in je namenjena zgolj za osebno uporabo neprofesionalnih posameznikov. Proizvajalec vizirja zato ne jamči za njene morebitne napake ali za škodo, ki bi zaradi uporabe vizirja morebiti nastala. Pri uporabi vizirja je treba dosledno spoštovati navodila za uporabo.

Nevtralizacija – vizir je na voljo za večkratno uporabo

Predlagamo, da se na vizirju uporablja kemična nevtralizacija. Lahko ga poškropite ali potopite v raztopine izopropanola ali etanola.

Kaj potrebujete?
  • laserski rezalnik
  • načrte za izrez
  • plošče Lumex A (zastorka vizirja) ali podobna in dovolj debela folija, ki se ne ukloni prehitro
  • KOTERM oz. PE – polietilen (nosilec, obroč za okrog glave), lahko tudi drug material, ki je dovolj trden in hkrati upogljiv, da se ne bo zlomil
  • dve gumici (dolžina približno 40 cm) in dva plastična štoperja (lahko uporabite tudi iz starih oblačil)
  • vijaki in matice iz nerjavnega jekla
Priporočila za izdelavo

Priporočila za izdelavo so že v izdelavi, kmalu jih bomo podkrepili še s foto gradivom in podrobnejšimi opisi.

  • Zastorko vizirja in nosilec je najlažje izrezati na laserskem rezalniku, za kakšno poenostavljeno verzijo pa lahko uporabite tudi drug način rezanja (škarje, olfa nož itd.).
  • Nosilec z vijaki in maticami pritrdite na zastorko – če uporabljate Lumex, je ta na obeh straneh prekrit z zaščitno folijo. Na robu, kjer so narejene luknjice za pritrditev, folijo na obeh straneh odlepite, vendar le toliko, da lahko nemoteno vstavite vijake.
  • Pripravite še gumici in jih vstavite v za to pripravljene luknjice – konca vrvice nato pritrdite s štoperjem in naredite vozel.
Back To Top