skip to Main Content

Kot osveščajo na NIJZ se bolezen najpogosteje kaže v obliki slabega počutja, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in, pri težjih oblikah, z občutkom pomanjkanja zraka.

Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom. Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo tudi ob stiku z okuženimi površinami, saj je med drugim obstojen tudi na plastiki in kovini.

Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 pri ljudeh. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkih okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 odstotkov obolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni. Po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost v povprečju 2 – 4-odstotna.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno molekularno testiranje. Koronavirus se izolira iz brisa nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izbljuvku dihal in še v drugih kužninah.

Back To Top