skip to Main Content
Vsebine na spletni strani ne posodabljamo, zato so lahko informacije netočne. Za zadnje informacije glede pandemije in ukrepov spremljajte nijz.si

Kot osveščajo na NIJZ se bolezen najpogosteje kaže v obliki slabega počutja, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in, pri težjih oblikah, z občutkom pomanjkanja zraka.

Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom. Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo tudi ob stiku z okuženimi površinami, saj je med drugim obstojen tudi na plastiki in kovini.

Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 pri ljudeh. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkih okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 odstotkov obolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni. Po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost v povprečju 2 – 4-odstotna.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno molekularno testiranje. Koronavirus se izolira iz brisa nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izbljuvku dihal in še v drugih kužninah.

Back To Top