skip to Main Content
Vsebine na spletni strani ne posodabljamo, zato so lahko informacije netočne. Za zadnje informacije glede pandemije in ukrepov spremljajte nijz.si

Prvi prototip 3D maske, namenjene širši družini, je David Kvaternik oblikoval prav s 3D skeniranjem stare mizarske maske ter 3D skenom njegovega in ženinega obraza.

Več o avtorju maske Gladius

VR strokovnjak in 3D generalist David Kvaternik, vnuk slovenskega arhitekta Franca Kvaternika, je multipraktik na različnih področjih. Železniški in letalski modelar je dobršen del mladosti preživel v mizarski delavnici, sicer pa odraščal z računalnikom in pri šestih letih namestil Windows 95 na 486-ko, pri 14-ih pa dobil nagrado za svoj GUI (grafični uporabniški vmesnik). Fasciniran nad zgodovino, nad katero ga je navdušil njegov dedek, je med študijem prava kratek čas vodil razvoj platforme interaktivnih izobraževalnih igric za otroke, leta 2012 je začel z razvojem virtualnih rekonstrukcij pod blagovno znamko Yorefy, kjer so veliko večino dela opravili kot podizvajalci, od virtualnih rekonstrukcij za arheološke parke, do izdelave animiranih videov za vgradnjo v e-učbenike. Z virtualno resničnostjo se ukvarja vse od začetka projekta VR očal Oculus oziroma njihove Kickstarter kampanje, saj verjame, da ta tehnologija obljublja najboljšo možnost za naš časovni stroj. VR je namreč ultimativen končni medij, katerega koncepti se oblikujejo prav zdaj. V letu 2018 je ustanovil agencijo za virtualno resničnost, kjer se ukvarjajo tako z izobraževanjem in svetovanjem podjetjem in vodstvenim kadrom o sami tehnologiji, s smernicami in njeni uporabi v podjetjih, kot tudi z razvojem VR izkušenj po meri. Njihov zadnji projekt je bil VR simulacija strojnega učenja, katero so razvili skupaj z Institutom Jožef Stefan, Tehnološkim parkom Ljubljana ter laboratorijem ICGEB iz Trsta. V VR agenciji razvijajo tudi AR izkušnje, video animacije in posebne efekte. Iz dela na področju zgodovinskih znamenitosti pa se poslužujejo tudi 3D laserskega skeniranja, fotogrametrije ter hologramov.

Rojstvo iniciative

Avtor prototipa 3D maske Gladius David Kvaternik je objavil svoj 3D načrt maske za domačo uporabo v Facebook skupini, ki razvija Open Source rešitve v boju proti koronavirusu Open Source COVID19 Medical Supplies. V poznih nočnih urah je objavo videla Doroteja Maklin, se takoj povezala z Davidom, zjutraj pa je objavo na svojem Facebook profilu delil še Aleš Pevc, kar pa je povzročilo viralen bum na slovenski sceni. Zelo kmalu po tem se je oblikovala koordinacijska ekipa, ki že od začetka uživa podporo s strani Tehnološkega parka Ljubljana. Celotna skupnost prostovoljcev se je zbrala v odprti skupini na platformi Slack, njihov odziv in številčnost pa sta nas vse presenetila.

Aktivnosti

Pod okriljem Zaščitimo Slovenijo se že aktivno povezujejo fizični posamezniki, ki zase in za svoje prijatelje tiskajo 3D maske Gladius Friends. /link na friends/. Povezujejo se lahko preko platforme Zaščitimo Slovenijo in si tako pomagajo v teh kriznih časih. Projekt Maska za prijatelja povezuje skupnost in spodbuja tiste s 3D tiskalniki, da natisnejo masko sebi, svojemu prijatelju, morda poštarju ali sosedi.

V ozadju pa poteka še mnogo več. Maska namreč dobiva nadgradnjo, Gladius Heroes,
ki je nastala na podlagi sodelovanja z dr. Blažem Pečkom iz Splošne bolnišnice Izola, in ima izjemne potenciale, vendar je še v testni fazi. Naša skupnost (hvala vsakemu posebej) aktivno tiska prve testne maske, da bodo testirana v realnem okolju in za katere upamo, bodo lahko kmalu po celem svetu pomagale zdravstvenemu osebju v kriznih trenutkih. Aktivno torej poteka testno sodelovanje z nekaterimi institucijami, tako izobraževalnimi kot zdravstvenimi (kot je na primer Univerza na Primorskem), z namenom razvoja še dodatno prilagojenih mask za zdravstveno osebje. Te testne maske so šle že skozi več dizajnerskih variacij in zadnja potrjena verzija se sedaj začenja testirati v realnih situacijah pri ciljnih končnih uporabnikih kot na primer v SB Izola. Opravljajo se tudi testi v raziskovalnih laboratorijih in v naprednejših podjetjih. Gre namreč za odprtokodni produkt in s skupnimi močmi interdisciplinarnega tima strokovnjakov ocenjujemo, da bomo hitreje prišli do optimalne končne maske, ki bo certficirana, testirana in za katero si želimo, da bi dosegla redno produkcijo po celem svetu, kjer jo potrebujejo.

Novica

Kot lahko spremljamo globalno dogajanje, so:

Dobra popotnica torej za celotno skupnost, ki se trudi, da bi lahko zaščitili čimveč ljudi in zajezili novi koronavirus.

Back To Top