skip to Main Content
Vsebine na spletni strani ne posodabljamo, zato so lahko informacije netočne. Za zadnje informacije glede pandemije in ukrepov spremljajte nijz.si
Zaradi Brezplačnega Deljenja Modela 3D Maske Gladius Na Spletu, Različni Avtorji 3D Mask

Zaradi brezplačnega deljenja modela 3D maske Gladius na spletu, različni avtorji 3D mask

Ste zmedeni, ker lahko masko, ki je podobna maski 3D Gladius Friends, vidite pri različnih izdelovalcih, podjetjih oziroma aktivnih posameznikih, ki si prizadevajo za pomoč Sloveniji in svetu v boju proti novemu koronavirusu? Model maske je brezplačno dosegljiv na spletu, zato je to povsem normalno in veseli smo, da tudi drugi prepoznavajo doprinos 3D tiskane maske Gladius v teh kriznih časih, ko moramo stopiti skupaj in si pomagati.

Bistvo je v tem, da si pomagamo: odprtokodni format

Avtor 3D maske Gladius David Kvaternik je prvi prototip 3D maske, namenjene zaščiti družine, oblikoval na podlagi 3D skeniranja njegovega in ženinega obraza, kar je pomagalo doseči kar največjo ergonomsko prileganje obrazu. Da bi pomagal drugim, je model maske nato s svetom delil preko odprtokodnega formata na platformi Thingiverse in v Facebook skupini, ki razvija Open Source rešitve v boju proti koronavirusu Open Source COVID19 Medical Supplies. Odprtokodni format pomeni, da maska ni patentirana ali zaščitena in jo lahko vsak na svetu uporabi in si natisne svojo 3D masko Gladius. Ogromno ljudi in različnih proizvajalcev mask je masko Gladius že natisnilo in tudi prilagodilo njihovim potrebam (manjša ušesa, večji nos, manjši filter). V iniciativi Zaščitimo Slovenijo nas veseli, da je maska lahko v pomoč čimvečjemu številu posameznikov. Masko tiskajo tako na domačih tleh kot čez lužo, glede na povratne informacije pa je prav večja površina za filter tista, ki poleg ergonomske oblike prepriča k izbiri, kar je sicer poudaril tudi Dr. Chris Wiles iz ZDA.

Nadgradnje, Gladius Friends in Gladius Heroes

Lepo je videti, kako inovativni so posamezniki z nadgradnjo osnovnega modela 3D maske Gladius. Ne počiva pa niti David Kvaternik, ki je medtem v sodelovanju z makerji in strokovno javnostjo nadgradil masko za fizične osebe ter obenem razvil povsem novo masko, ki lahko pomaga zdravstvenemu osebju. 3D tiskano masko Gladius Friends tiskajo posamezniki, ki se v okviru projekta Maska za prijatelja na platformi Zaščitimo Slovenijo povezujejo in si pomagajo z izdelavo maske in vizirjev. Naredil pa je še korak naprej. Novo 3D masko Gladius Heroes je pravzaprav prilagodil anesteziološkim dihalnim filtrom, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje in certificirano zagotavljajo >99,99 % učinkovitost. Za te maske upamo, da bodo lahko v pomoč tudi zdravstvenemu osebju.

Back To Top