skip to Main Content
Vsebine na spletni strani ne posodabljamo, zato so lahko informacije netočne. Za zadnje informacije glede pandemije in ukrepov spremljajte nijz.si
3D Maska Gladius Heroes že V Testni Fazi

3D maska Gladius Heroes že v testni fazi

Pod okriljem Zaščitimo Slovenijo se že aktivno povezujejo fizični posamezniki, ki zase in za svoje prijatelje tiskajo 3D maske Gladius Friends. Povezujejo se lahko preko platforme Zaščitimo Slovenijo in si tako pomagajo v teh kriznih časih. Projekt Maska za prijatelja povezuje skupnost in spodbuja tiste s 3D tiskalniki, da natisnejo masko sebi, svojemu prijatelju, morda poštarju ali sosedi.

3D maska za fizične osebe Gladius Friends dobiva nadgradnjo, Gladius Heroes, ki je nastala na podlagi sodelovanja z dr. Blažem Pečkom iz Splošne bolnišnice Izola, in ima izjemne potenciale, vendar je še v testni fazi. Maska je kompatibilna z anesteziološki filtri, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje in jih imajo zdravstvene ustanove načeloma na zalogi. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska, certificirano zagotavlja >99,99% učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi, natisnjene pa so iz materiala PLA, ki ni zdravju škodljiv in je v uporabi v prehrambeni industriji, v medicini pa ga uporabljajo za biorazgradljive notranje šive in medicinske vsadke.

Skupnost Zaščitimo Slovenija aktivno tiska prve testne maske, da bodo testirana v realnem okolju in za katere upamo, bodo lahko kmalu po celem svetu pomagale zdravstvenemu osebju v kriznih trenutkih. Aktivno torej poteka testno sodelovanje z nekaterimi institucijami, tako izobraževalnimi kot zdravstvenimi (kot je na primer Univerza na Primorskem), z namenom razvoja še dodatno prilagojenih mask za zdravstveno osebje.

Te testne maske so šle že skozi več dizajnerskih variacij in zadnja potrjena verzija se sedaj začenja testirati v realnih situacijah pri ciljnih končnih uporabnikih kot na primer v SB Izola. Opravljajo se tudi testi v raziskovalnih laboratorijih in v naprednejših podjetjih. Gre namreč za odprtokodni produkt in s skupnimi močmi interdisciplinarnega tima strokovnjakov ocenjujemo, da bomo hitreje prišli do optimalne končne maske, ki bo certficirana, testirana in za katero si želimo, da bi dosegla redno produkcijo po celem svetu, kjer jo potrebujejo.

Back To Top