skip to Main Content
Vsebine na spletni strani ne posodabljamo, zato so lahko informacije netočne. Za zadnje informacije glede pandemije in ukrepov spremljajte nijz.si
Natisnil sem masko, vendar je polna nitk. Kaj lahko naredim?

Tule je nekaj možnosti, ki so ti lahko v pomoč:

  • minimalna možna temperatura tiska (znotraj smernic s strani proizvajalca),
  • večji filament retraction speed v nastavitvah slicerja,
  • v kolikor pa to ni dovolj učinkovito, pa postprodukcija z vročim fenom (preverjeno deluje)
Kako poteka dihanje pri anestezioloških maskah, ni nekoliko oteženo?

Filter (pravzaprav sta dva – vhodni in izhodni) je v uporabi prav v samem respiratorju, za to je narejen. Stestirala ga je tudi zdravniška ekipa: po teku po stopnicah, 4 nadstropja in nazaj, je bila z uporabo tega filtra saturacija še vedno 98 %.

Zakaj je prišlo do odločitve za takšen design maske (Gladius Friends) (nekateri drugi modeli potrebujejo veliko manj tiskanja in manj materiala za filter)? Ali je ravno to težava, da je zaradi manjše odprtine oteženo dihanje?

Največji izziv maske, ki je danes Gladius Friends, je izbira ustreznega filtra. Na začetku raziskav ustreznih filtracijskih materialov, ki bi zagotavljali dejansko učinkovito zaščito in so dobavljivi, smo naleteli na filter HEPA H13. Kasneje so se pojavile še druge opcije, vendar pa nismo uspeli najti nobene dobre prakse na internetu, razen samega materiala iz N95 mask. Želja je bila tudi, da se ohrani preprost print, brez podpor, brez norih okroglin. Prav tako je bil kar velik izziv vseh mask, s katerimi smo imeli izkušnje do takrat, prepustnost: kako se lahko z masko diha. Zakaj se odločajo za maske s tako majhno površino filtra, ne vemo. Sploh zato, ker je masko z večjim prostorom za filter še lažje natisniti. Obenem pa oblika omogoča tudi vgradnjo praktično kakršnegakoli filtrirnega materiala.

Še vedno intenzivno delamo na izbiri ustreznih filtrov. Prihodnja verzija Gladius Friends bo imela priložene nove pokrovčke za tanjši filtracijski material, na primer izrezan material iz N95 maske.

Kje bi lahko dobili ustrezne (HEPA) filtre, ki so potrebni za masko Gladius Friends?

Področje filtrov še raziskujemo in iščemo neko ustrezno rešitev, zato tudi samih filtrov pri maski še nismo objavili. Trenutno vse kaže, da bodo dobavljivi s pričetkom prihodnjega tedna. Do takrat pa predlagamo, da se oprete na strokovno literaturo:

3D natisnjeni izdelki so lahko porozni. Se lahko izdelke primerno sanitira in razkuži?

V trenutni situaciji ne govorimo o popolni sterilizaciji, temveč o nevtralizaciji (dekontaminaciji) koronavirusa, ki ga nevtralizirajo tako 30-minutno segrevanje na 56 stopinj Celzija kot tudi standardna kopel v ustreznem razkužilu, ozonska komora in nekateri programi v autoklavu. Poudarjamo, da maska ni namenjena za profesionalno uporabo.

Ali se lahko med uporabo 3D natisnjene maske v maski razvije toplo in vlažno okolje, ki še spodbudi razvoj bakterij?

Omenjeno velja za vse maske, s to razliko, da se maske Gladius po uporabi ne zavrže. Prav zaradi tega 3D natisnjene maske omogočajo, da se jih razkuži oziroma dekontaminira. Za to smo skupaj s strokovnjaki razvili predpisan postopek, pri katerem se koronavirus nevtralizira, ostale bakterije ali spore pa se uničijo. Masko se lahko potopi v razkužilo, ali pa toplotno obdela (56 stopinj Celzija za 30 min po uradnih znanstvenih podatkih nevtralizira novi koronavirus).

Ali je potrebno 3D natisnjene maske zatesniti z uporabo kemikalij?

Dizajnirane 3D maske Gladius so ergonomsko oblikovane na obraze različnih velikosti (S, M in L), zato ni potrebe po dodatnem tesnjenju. Sicer pa je bil dizajn teh mask razvit s pomočjo nasvetov in usmeritev zdravstvenega osebja. Obenem že razvijamo in testiramo tudi gumijasti O-ring, za še boljše tesnenje in še večje udobje ob nošenju.

Ali lahko natisnjena maska zagotovi dobro tesnjenje na obrazu?

Maska Gladius je zasnovana s postopkom skeniranja dveh tipov obrazov (ženskega in moškega). Pri modeliranju maske so bili upoštevani smernice, izkušnje in nasveti zdravstvenih delavcev. Že sama maska, na voljo v treh različnih velikostih, zagotavlja torej precej dobro prileganje obrazu oziroma oprijem, manjše spremembe oblike v postprodukciji omogoča izbira materiala, v testiranju pa je že tudi profil gume, ki se bo lahko nataknil na masko in še izboljšal tako udobje nošenja, kot tudi tesnjenje. Z omenjeno gumo bo mogoče nadgraditi tudi vse obstoječe, že narejene maske.

Ali so 3D natisnjeni izdelki kakovostni? Se lahko med tiskom pojavijo napake?

Proizvajalec 3D maske, ki bi masko želel deliti izven kroga svoje družine, mora pred predajo maske zagotoviti najboljšo možno kakovost izdelka. Proizvodne napake niso nemogoče, zato priporočamo, da vsak uporabnik masko pred uporabo dobro pregleda. Za doseganje kakovostnih standardov pri izdelavi maske so podana jasna navodila, kateri materiali se morajo uporabljati in pod kakšnim pogoji. Tudi postprodukcijski procesi so jasno navedeni. Ekipa Zaščitimo Slovenijo je maske testirala in ugotovila, da zagotavljajo ustrezen nivo kakovosti. V primeru, da pride do napak v tisku ali procesu proizvodnje, pa je jasno navodilo, da se takšne maske ne uporablja in ne daje naprej v uporabo. Tudi za nevtralizacijo in ravnanje z maskami od proizvodnje do uporabnika, so podana natančna navodila.

Ali 3D maska nudi boljšo zaščito kot maska iz blaga?

Na trgu se pojavlja večje število različnih mask, različnih kakovosti in iz različnih materialov. Zato je 3D maska ena izmed možnosti, ki so na voljo posamezniku za uporabo. Ključna pa je izbira filtra, ki ga posameznik vstavi v 3D masko. Glede filtrirnega materiala so na voljo strokovne študije, na posamezniku pa je, da se odloči, kako bo poskrbel za svojo varnost in varnost svojih bližnjih. Tudi v zdravstvu uporabljajo različno kakovost mask za različno zahtevna delovna okolja. Prav tako se tudi v UKC na primer zavedajo, da njihove šivane maske ne ščitijo pred okužbo tistih, ki jih nosijo, vendar so boljše od alternative, kot je neuporaba zaščitne opreme.

Kako lahko zagotovimo, da se novi koronavirus ne prenaša, ko uporabljamo masko?

Prvo fazo razkuževanja smo organizirali že znotraj iniciative Zaščitimo Slovenijo. Obenem je maska namenjena večkratni uporabi, tako da tudi vsak uporabnik dobi navodila, naj masko pred uporabo še sam potopi v razkužilno kopel, ali pa jo izpostavi toplotnemu tretmaju za nevtralizacijo koronavirusa, ki ga maska lahko prestane (30-minutno segrevanje na 56 stopinj Celzija). Prav tako je pomembno, da s 3D masko Gladius ravnamo enako skrbno kot s katerokoli drugo masko. To pomeni, da jo je potrebno pravilno namestiti na obraz in po koncu uporabe tudi pravilno sneti ter poskrbeti za njeno nevtralizacijo. Nato se jo pripravi za naslednjo uporabo. Upoštevati je potrebno navodila za uporabo maske po NIJZ.

Ali je lahko uporabnik izpostavljen vdihavanju plastičnih delcev, če uporablja 3D natisnjeno masko?

Maska je v času produkcije nevarna toliko, kot vsaka druga obdelava plastike. Ko pa je enkrat končana in toplotno obdelana ter razkužena, ne spreminja več svojih lastnosti. V navodilih je zato jasno izpostavljena tudi potreba po uporabi kakovostnega materiala, PLA filamenta. Polilaktična kislina je izdelana na biološki osnovi in je biorazgradljiva. Uporablja se jo tako v živilski industriji (embalaža) kot tudi v medicini (biorazgradljivi notranji šivi, biorazgradljivi vijaki). Treba je torej razlikovati med emisijo delcev med izdelavo ter med samo uporabo. Ob dovoljšnji kakovosti izvirnega printa, oziroma primerni postprodukciji, v primeru PLA ne moremo govoriti o zdravju ogrožajočih delcih.

Ali je PLA material varen za uporabo?

Tako je, PLA ni zdravju škodljiv material. PLA (polilaktična kislina) je izdelana na biološki osnovi, uporablja se v prehrambeni industriji, na primer za izdelavo embalaže, in tudi v zdravstvu, za medicinske vsadke ali kirurške šive.

Kako se 3D natisnjena maska razlikuje od kirurške maske?

3D natisnjena maska omogoča njeno ponovno uporabo, v kolikor se sledi postopkom pravilnega razkuževanja in nevtralizacije. Kirurška maska je namenjena enkratni uporabi in še to samo za nekaj ur, nato jo je treba zamenjati. 3D natisnjena maska zato zagotavlja zaščito in večkratno uporabo, ker zmanjša težavo s prekomernimi odpadki.

Kakšen material lahko uporabim za filter?

Na voljo so različni filtrirni materiali, o katerih je več informacij v strokovni literaturi. Uporabnik pritrdi filter na masko z ustreznim silikonskim materialom.

Ali lahko 3D natisnjeno masko uporabljam v službi?

3D maska Gladius trenutno še ni certificirana ali registrirana kot zaščitna maska za medicinske namene ali osebna varovalna oprema. 3D maska Gladius je trenutno dana kot open-source skupnosti, da si jo lahko po želji posamezniki natisnejo za testiranje za lastno uporabo, kje in kako jo uporabljajo, pa je njihova izbira. Poudarjamo torej, da zaščitna maska ni medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema, zato ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo z boleznijo COVID-19 ali morebitnimi drugimi boleznimi. Tovrstna zaščitna maska ni certificirana in je namenjena zgolj za osebno uporabo neprofesionalnih posameznikov, ki jo uporabljajo na lastno odgovornost. Proizvajalec maske zato ne jamči za njene morebitne napake ali za škodo, ki bi zaradi uporabe maske morebiti nastala. Pri uporabi maske je treba dosledno upoštevati navodila za uporabo.

Back To Top