skip to Main Content
Vsebine na spletni strani ne posodabljamo, zato so lahko informacije netočne. Za zadnje informacije glede pandemije in ukrepov spremljajte nijz.si

Gladius Friends

Slovenska maker skupnost je združila moči in pripravila 3D modele različnih obraznih mask. Glavni pobudnik in idejni vodja projetka Gladius, David Kvaternik, je skupaj z drugimi prostovoljci oblikoval primere različnih mask, ki se jih izdela s pomočje 3D tiska in bi lahko pomagale pri reševanju problema pomanjkanja zaščitnih sredstev.

Na strani delimo nekaj najbolj obetavnih primerov, preden pa se lotite tiskanja si prosimo preberite spodnje obvestilo.

Zaščitna maska ni medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema, zato ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo z boleznijo COVID-19 ali morebitnimi drugimi boleznimi. Zaščitna maska ni certificirana in je namenjena zgolj za osebno uporabo neprofesionalnih posameznikov. Proizvajalec maske zato ne jamči za njene morebitne napake ali za škodo, ki bi zaradi uporabe maske morebiti nastala. Pri uporabi maske je treba dosledno spoštovati navodila za uporabo.

Maska za prijatelja

Masko lahko natisnete zase oziroma svojo družino in prijatelje, na platformi Zaščitimo Slovenijo pa v sklopu projekta Maska za prijatelja povezujemo vse, ki lahko pomagate s tiskanjem 3D maske Gladius Friends in drugih posameznikov, ki si želijo maske za svojo lastno zaščito in zaščito svojih bližnjih.

Kaj potrebujete?

Masko lahko natisnete zase oziroma svojo družino in prijatelje, na platformi Zaščitimo Slovenijo pa v sklopu projekta Maska za prijatelja povezujemo vse, ki lahko pomagate s tiskanjem 3D maske Gladius Friends in drugih posameznikov, ki si želijo maske za svojo lastno zaščito in zaščito svojih bližnjih.

  • 3D model maske
  • 3D tiskalnik (model ni pomemben)
  • PLA filament, ki naj bo primeren za prehrambeno industrijo ali medicinsko rabo
  • filter
Priporočila za izdelavo

Na teh povezavah lahko prevzamete načrt za tisk najnovejšega potrjenega modela maske: Thingiverse in Github.

Material, ki se zahteva za tiskanje, da bo primeren zaradi standardov, je PLA model 0.2 layer height.

Namestitev filtrirnega materiala

Priporočamo, da se filtrirni material prilepi na del pokrova maske. Uporabite lahko katerokoli lepilo, ki prenese do 70 stopinj Celzija, izogibajte pa se zdravju škodljivim snovem.

V skladu z navodili proizvajalca pustite, da se lepilo popolnoma posuši.

Na voljo je vrsto filtrov, ki imajo različne specifike. V naši iniciativi iščemo rešitve, ki ustrezajo kriznim časom in so tudi znanstveno podprte. Zato si je naša ekipa zaenkrat izbrala HEPA filter, ki ga je testirala tudi NASA.

Nevtralizacija – maska je na voljo za večkratno uporabo

Ob pravilnem postopku nevtralizacije je maska primerna za večkratno uporabo. Koronavirus je toplotno občutljiv virus in postane neaktiven (ne more povzročiti infekcije) pri segrevanju že na 56 °C, 15 minut 1 2. Strokovna literatura navaja, da so v pomanjkanju zaščitnih mask ob izbruhu koronavirusa na Kitajskem maske nevtralizirali z namenom ponovne uporabe 3. Dokazali so, da so virus uspešno deaktivirali pri suhi sterilizaciji (uporaba segrevanja v pečici) pri temperaturi 56 °C.

Ob tem je zelo pomembno rokovanje z masko pred postopkom nevtralizacije, saj se moramo obnašati in ravnati z njo, kot da je maska kužna (se pravi, da je na njej koronavirus).

Viri
  • 1 The Effects of Temperature and Relative Humidity on the Viability of the SARS Coronavirus: K. H. Chan , J. S. Malik Peiris, S. Y. Lam, L. L. M. Poon, K. Y. Yuen, and W. H. Seto (Department of Microbiology, The University of Hong Kong, Queen Mary Hospital, Pokfulam, Hong Kong), pridobljeno: 24. 3. 2020
  • 2 WHO, pridobljeno: 24. 3. 2020;
  • 3, pridobljeno: 24. 3. 2020;
Back To Top